avaa sivu...
sivun yläreunaan

Sukulaisuus

Eurofox on eräs kone FOX tyyppisen lentokoneen perillisistä. Näillä koneilla on vähintään ulkonäköyhtäläisyyttä. Muu yhtäläisyys onkin sitten toinen asia. Lentokoneen suora kopiointi on varsin helppoa, siihen riittää mittanauha. Mutta sitten kun konetta on tarve muuttaa johonkin suuntaan, niin jos sinulla ei ole perussuunnittelua itselläsi, et voi millään tietää, mitä oletuksia/rajoituksia perussuunnitteluun sisältyy. Ja se muutos voi ylittää niitä rajoja (mitä ei tiedä).

Sinällään peruslayoutin kopiointi on imartelun toinen nimi. Hyviä ratkaisuja ei kannata hylätä vain sentakia, että se on jo käytetty. Fox sukujuuren tyypillisiä ominaisuuksia on siiven taittomekanismi ja siitä johtuva ohjaamon takaosan muoto sekä streevan kiinnityspiste. Rakenteellisesti rungon etuosan ratkaisut ovat samantapaiset. Siiven alkuperäinen rakenne koostuu kahdesta suuresta alumiiniputkesta, joiden välillä on kaaria. Streevat kiinnittyvät näihin putkiin, joten niitä on kaksi.


Kaukaisena esi-isänä kaikilla on Kanadalainen FOX nimisestä lentokoneesta. Tämä oli tarjolla vain piirustuksina.

Tästä jakautui nopeasti kolme päälinjaa:

  • Kitfox
  • Avid
  • Eurofox

Kitfox DNA

Ehkä parhaiten tunnettu linja. Sanotaan maailman eniten myydyksi rakennussarja lentokoneeksi. Alunperin (1984) Denney Aerocraft tuote, mutta SkyStar Aircraft Corporation osti oikeudet 1992.

Just aircraft, USA

Tuottaa Escapade, Highlander tyyppisiä lentokoneita. Hieman euroultria suurempia koneita.

Reality aircraft, Englanti

Escapade, Escapade One, Easy Raider. Myydään rakennussarjoina. Kuvassa Escapade nokkatelineellä. Myös kannusversio olemassa.


Avid DNA

Suunnilleen yhtä vanha kuin Kitfox. Eräs Kitfoxin suunnittelija aloitti oman tuotteen. Nykyiset mallit FAT Avid, Mark-IV ja Magnum. Avidin tunnistaa takarungon kaarevista muodoista ja yleensä pyöreälinjaisesta sivuvakaajasta.

Airdale Flyer, USA

Modifioitu Avid, sovitettu Subarun moottorille.


Eurofox DNA

Tämä linja alkoi, kun Aeropron perustajat hankkivat laillisesti lisenssin FOX koneelle 80-luvun alkupuolella. Osoittautui, että kun piirustukset olivat tuumaiset ja amerikkalaiselle materiaalille, eihän sitä voinut valmistaa (elettiin vielä Neuvostoliiton valtakautta). Kone suunniteltiin uudelleen, paikallisen korkeakoulun voimin, metrisille tarvikkeille ja paikallisille materiaaleille.

Apollo fox, Unkari

Ostivat Aeroprolta Eurofox rakennussarjan, sopimus oli että alkaisivat myydä Eurofoxia Unkarissa. Pariin vuoteen ei kuulunut mitään, sitten ilmestyi Apollo Fox markkinoille. Lähes 100% yhteensopiva Eurofoxin vuosimallin 2005 kanssa.

Stylus, Slovakia

Kun Eurofoxia hyväksyttiin Slovakiassa, viranomainen edellytti täydellisten piirusten saamista. Näin tapahtui. Sitten hyväksyntää hoitanut henkilö irtisanoutui virasta ja perusti lentokonetehtaan joka alkoi valmistaa Stylus ultrakevyttä.


ja muut

Näiden sukupuusta ei tarkkaa tietoa, mutta monet yksityiskohdat kertovat, että samaa alkulähdettä on käytetty mallina.

Lambert M106, Belgia

Ilmeisesti läheiset suhteen UL260i moottorinvalmistajaan.

Taiwan dancer TD-3

Monet yksityiskohdat kuten Fox geeneissä pitää olla.

logo